Saturday, October 8, 2011

Bantuan untuk Mangsa Banjir Kat Thailand

Sekarang Thailand tengah dilanda banjir. Begitu juga dengan Bangkok. Kata Mama saya, di Ayuthaya sangat teruk. Air sudah melebihi bumbung rumah.

Setiap hari saya call mak 2-3 kali semata-mata tanya keadaan rumah macam mana. Mujurlah semua masih selamat. Alhamdulillah. Dan mereka sedang berusaha membantu orang lain.


Ayah kata banjir sangat teruk. Dia sedang run untuk buat kutipan derma bagi mangsa banjir. Dia tanya saya juga, saya kata Insya Allah tapi masih tak janji sangat. Sekarang dah kerja, kalau macam zaman belajar dulu saya masih banyak masa untuk run.

Saya kesal, tak tahu kenapa kerja dijadikan alasan. 

Tadi saya call mak lagi, ayah kuar buat kutipan derma. Semoga Allah permudahkan Papa dan jaga kesihatan beliau untuk membantu orang

Huh. Sebenarnya saya tengah menahan air mata. Ok, itu semua ujian Allah. Insya Allah muslim-muslim di sana selamat dan kuat dengan dugaan ini.

Mak kata sekarang ular sangat banyak. Maklumlah dorang pun tak tahu nak pergi duduk kat mana. 

Bot dah habis jual sebab kereta dah tak boleh guna.

Ini adalah gambar-gambar ikut website. Saya minta ayah tangkap gambar juga tapi dia masih belum ke tempat banjir hanya buat kutipan dari tempat yang masih selamat:


Saya cuba dulu kutip duit dengan cara tulis blog dan FB.

Saya tak minta sahabat-sahabat percayakan saya. Tapi insya Allah, saya tak akan khianat duit yang anda bagi untuk kutipan ini. Saya akan hantar ke ayah dari masa ke semasa. Saya nak buat macam kutipan Somalia dulu tak berani. Maklumlah saya hanya individu untuk tolong ayah cari derma bagi mangsa-mangsa banjir.

Mak kata banjir kali ni lagi teruk dari Pakistant. Dah 20 lebih jenis ribut yang sudah melanda Thailand.

Tidak lupa juga pada nenek di Nakorn Si Thammaraj

Derma ikhlas boleh hulurkan ke no account saya:

Name on account: Tasmeen Sayorwan (Tasmeen sbb masa daftar nama dulu salah tulis)

Bank Account: Maybank

Account no: 1623 5731 5607

Minta sahabat-sahabat yang tolong derma info kat saya melalui:
1. SMS 013 332 4398 atau
2. Facebook: Tasneem Sayorwan atau
3. Email: na_neem@live.com atau
4. Komen saja kat blog ini.

Semoga jasa baik anda semua dibalas Allah. Semoga Allah permudahkan kerja-kerja mereka. 

Ini hanyalah ujian yang kecil, yang kita sendiri belum menghadapinya. Ambillah pengajaran darinya.

Terima kasih kepada semua yang membantu. 




---------------------------------------------------


Recently, Thailand was hit by floods. As well as in Bangkok. Mom said, it is really bad in Ayuthaya. Water level has already reached up to the roof.

I will call my Mama every 2 or 3 times just to ask her of the situation there. Thank God that everyone's safe. Alhamdulillah. And now they are helping others.


Papa said the floods is really bad. He is running to collect donations for the flood victims. He also asked me to do the same, I said Insya Allah but I can't promise anything. As I am now working, it is not the same as when I was studying that I'll have a lot time to spare.

I feel ashamed of myself, work has been used as an excuse.

I called my mother just now, Papa went out to collect donations. May Allah make easy for Papa in helping others.

Huh. To tell you the truth, right now I'm holding my tears. Ok, it's a test from Allah. InsyaAllah the Muslims there are safe and are dealing with this test patiently.

Mama told me that there are a lot of snakes right now. Even they don't where to live now.. 

Boats are sold out as cars can't be used in this kind of situation.

These are the URL of the pictures of the situation there. I ask Papa to snap some pictures but right now he only collect donation from the safety zone, he hasn't been to the flooding area yet.


I'm trying first to collect donations through writing in blog dan Facebook.

I don't ask you to trust me. But insya Allah, I will never betray the money that you give me for this donation. From time to time I will send the money to my Papa. I can't collect this donation like I did with the Somalia Aid as I am running this individually - in helping Papa for the flood victims. 

Mama said the flood is worst than in Pakistan. It has been over 20 types of storms that hit Thailand. 

Not to forget also, grandma in Nakorn Si Thammaraj.

Your sincere donation can be donate through my bank account:

Name on account: Tasmeen Sayorwan (it is spelled Tasmeen because I spelled wrongly during registration)

Bank Account: Maybank

Account no: 1623 5731 5607

For more information about the donation, you can: 
1. SMS 013 332 4398 or
2. Facebook: Tasneem Sayorwan or
3. Email: na_neem@live.com or
4. Comment on this blog.

May Allah repay your kindness with goodness. May Allah make easy for them in Thailand. 

This is only a small test, that we ourselves still haven't face it yet. Take lessons from it. 

Thank you for those who help. 

P/S: Thank you to Muhammad Haniff Khalid for translated this entry. Thank you!


3 comments:

dotblogspotdotkom said...

moga ALLAH memberikan sesuatu yang lebih baik selepas ini..... banyak bersabo yee.....

Niena Pengembara Ilahi said...

YaAllah..teruknya...erm, sabar ye

Niena Pengembara Ilahi said...

YaAllah..teruknya...erm, sabar ye